Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki bevat nu informatie over ruim 4.500 liederen! Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas.

De eerstvolgende Kerkliedwiki Schrijfdag wordt gehouden in het najaar 2019 in Amersfoort (datum volgt). Aanmelden of meer weten over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Psalm 130

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Psalm 130
Type Boetepsalm
Pelgrimslied
Latijnse titel De profundis
Vulgaat Psalm 129

De teksten van de Psalmen in de Bijbel zijn op veel verschillende manieren bewerkt tot kerkliederen. Deze pagina wijst snel de weg naar de verschillende berijmde en onberijmde versies van deze Psalm. Ook zijn er liederen opgenomen waarin regels uit deze Psalm zijn verwerkt door de tekstdichter.

Lied

Geneefse melodie

Engelse hymn

Beurtzang

Onberijmde psalm

Antifoon

Liturgisch gebruik

Latijnse titel

De profundis.

Bijbeltekst

Culturele informatie

In de film 'Braveheart' (Mel Gibson, 1995) komt de eerste zin van Psalm 130 voor. Rien van den Berg schrijft hierover "Als de vader van William 'Braveheart'Wallace begraven wordt, in de beroemde film over de Schotse vrijheidsstrijden, prevelt de priester de eerste regel van psalm 130 in het latijn: De profundis clamavi... Uit diepen roep ik tot u, Heer. De goede luisteraar weet: hier gaat iets mis. Hier wordt een psalm misbruikt. Psalm 130 eindigt inderdaad met het uitzicht op bevrijding: God zelf zal Israël verlossen. Maar daarmee wordt, in deze film over de Schots-Engelse oorlog in de derde eeuw, het Schotse volk gelijk gesteld aan het volk Israël. Sterker nog: daarmee wordt God in het Schotse kamp getrokken" (Nederlands Dagblad, vrijdag 31 oktober 2014, bijlage Gulliver, pagina 10.

Media

  • Improvisatie Psalm 130 Sietze de Vries:
  • DADicate speelt psalm 130 tijdens de cdpresentatie van "Zucht naar verlossing" op 25 november 2011:

Klassieken

Literatuur

  • Dirk Duijzer (red.) De profundis. Psalm 130 in de Nederlandse taal (Zoetermeer 2001). In dit boek zijn 250 berijmingen en herdichtingen van Psalm 130 bijeen gebracht.
Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje.
Voor meer beginnetjes zie de categorie Kerkliedwiki:Beginnetje Psalm