Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 9.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 9.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Wij juichen voor een koning

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Wij juichen voor een koning
Doelgroep Kinderen
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Tekst
Dichter Greet Brokerhof-van der Waa
Bijbelplaats Psalm 72
Johannes 18:33-36
Matteüs 21:5
Lucas 19:38
Johannes 12:13-15
Muziek
Componist Jetse Bremer
Gebruik
Kerkelijk jaar Palmzondag
Trefwoord Rechtvaardigheid
Liedbundels
Kom en Zing 52

Wij juichen voor een koning is een kinderlied voor Palmpasen. De tekst is van Greet Brokerhof-van der Waa, de melodie van Jetse Bremer.

Opname beluisteren

Tekst

Ontstaan

Gecomponeerd in opdracht van de KSSG Haarlem-Amsterdam

Inhoud

Veel kinderkoren zingen ieder jaar in de viering van Palmzondag, waarin herdacht wordt hoe Jezus als een ‘zachtmoedige koning’, gezeten op een ezelsveulen, Jeruzalem binnentrekt. Dit lied bezingt Jezus’ koningschap: hij vervulde de woorden van Psalm 72 over de rechtvaardige koning. Dit lied doet enigszins denken aan ‘Aan U, o Koning der eeuwen, een lied uit het ‘Rijke Roomsche leven’ dat in feite dezelfde Bijbelse referenties heeft.

Muziek

Jetse Bremer laat in zijn melodie heel goed het enthousiasme horen waarmee koning Jezus wordt toegezongen, maar in de coupletten overheerst vanaf de derde regel het vertellende karakter. De melodie is in de coupletten niet eenvoudig, vooral de vijfde regel is lastig om goed te treffen, maar met behulp van de ondersteunende pianobegeleiding moet het vooral voor de geoefende kinderen zingbaar zijn. Het refrein kan met de tweede stem (kleine nootjes) gezongen worden en de laatste regel kan door alle kerkgangers worden herhaald.

Zetting

Op de website van de bundel is de pianobegeleiding vrij te downloaden.

Liturgisch gebruik

Dit lied is (nog) niet officieel goedgekeurd voor gebruik in de r.-k. liturgie, maar omdat de tekst duidelijk gefundeerd is op Bijbelteksten en de liturgische traditie is het zeer geschikt om te zingen in vieringen met kinderen, met name op Palmzondag en op het feest van Christus, Koning van het heelal (laatste zondag van het kerkelijk jaar).

Informatie overgenomen van [1]