Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki verzorgt een wekelijkse podcast: Luistertroost! Onze alternatieve omgang met het kerklied, nu samen zingen in de kerk niet kan. Zo houden we de lofzang en de troost van liederen gaande.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Jezus, Meester aller dingen

Uit Kerkliedwiki
Versie door Ecthelion3 AWB (Overleg | bijdragen) op 11 feb 2018 om 01:31 (top: LB Fr)

Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
 Liedboek 2013 352(a)   Liedboek voor de kerken Gezang 345(b) 
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Jezus, meester aller dingen
Jezus, Jona en het lot
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 1963
Tekst
Dichter Tom Naastepad
Bijbelplaats Matteüs 8:23-27
Jona
Metrisch 8-8-8-7
Muziek
Componist Valentin Triller (a)
Adriaan C. Schuurman (b)
Melodie Quem pastores laudavere (a)
Jezus, Meester aller dingen (Schuurman) (b)
Solmisatie 1-3-5-3-4-5-6-5-2 (a)
5-5-3-2-7-1-5-5 (b)
Gebruik
Kerkelijk jaar Epifaniëntijd
Thema Doop
Liedbundels
Liedboek 2013 352(a)
Liedboek voor de kerken Gezang 345(b)

Jezus, Meester aller dingen is een lied van Tom Naastepad, oorsrponkelijk geschreven op de melodie van 'Quem pastores laudavere'. In 1973 maakte ook Adriaan C. Schuurman een melodie op deze tekst.

Tekst

Met in gedachten het evangelieverhaal van de storm op zee en het verhaal van Jona daarbij lezend, schreef Naastepad het Lied van Jezus, Jona en het lot. Het lied heeft iets als een leerdicht, het mediteert als een rabbijn over de verhalen uit de Schrift, het rijgt de beelden tot een snoer - aldus Willem Barnard in het Compendium bij de Gezangen uit het Liedboek voor de Kerken. Het lied is oorspronkelijk geschreven voor de (eventuele) vierde zondag na Epifanie, maar is ook geschikt om bij de doop te zingen.

Muziek

Naastepad koos voor zijn lied een Duitse melodie uit de 14e eeuw die oorspronkelijk als wiegelied diende, en die later als herderslied ('Prijs de Heer die herders prijzen') in de Kersttijd de kerkruimte binnenkwam (melodie a). Ook Engelse zeelieden kozen deze melodie om te zingen op zee, als de storm voorbij is, de zee niet meer vijandig is en het water hen (ons) weer wiegt als een moeder.

Muziekuitgaven

Zie het artikel Zie Quem pastores laudavere (melodie) voor een overzicht van alle (orgel)literatuur en koorbewerkingen bij melodie a.

Zie het artikel Zie Jezus, Meester aller dingen (Schuurman) (melodie) voor een overzicht van alle (orgel)literatuur en koorbewerkingen bij melodie b.