Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

De verhalen

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Omslagafbeelding: de kerstverhalen in de kathedraal van Chartres
Omslagafbeelding: de kerstverhalen in de kathedraal van Chartres
Type Oratorium
Kerkelijk jaar Kerstmorgen
Dichter Michaël Steehouder
Componist Chris van Bruggen
Anneke van der Heide
Peter Rippen
Uitgever Narratio
Jaar 2014

De verhalen is een kerstoratorium uit 2014. De teksten zijn van Michaël Steehouder, de muziek van Chris van Bruggen, Anneke van der Heide, Peter Rippen.

Uit de toelichting

Of het historisch allemaal zo gegaan is? Waarschijnlijk niet. Maar daar gaat het niet om. Met de verhalen over zijn geboorte probeerden de volgelingen van Jezus te verwoorden wat hij voor hen betekende. De belofte van een nieuw begin waarin God ons nabij zal zijn (de boodschap van de engel), het geloof dat de wereld zal omwentelen (het Magnificat), de hoop op vrede onder mensen (de herders), het vermoeden dat je niet alleen bent op je wondere levensreis (de wijzen), de wetenschap dat het goed zal zijn aan het eind (Simeon).

Belangrijker dan die overgeleverde verhalen zijn onze eigen verhalen. Die van toen zijn wij. Onze ervaringen van momenten waarop je gesterkt werd in je geloof en je hoop, zoals de spelers in de kerstverhalen. De geboorte van Jezus krijgt pas betekenis als hún verhalen gaan samenvallen met onze verhalen, met wat we zelf beleven, geloven en hopen - maar ook met wat ons tot twijfel brengt en bezorgd maakt.

Een rode draad in de verhalen is dat God nabij komt om mensen te bevrijden, hoe dan ook. Zoals verteld wordt hoe God zich kenbaar maakte aan Mozes: Ik ben nabij. Ik heb het lijden van mijn mensen gezien, ik heb hun huilen gehoord, ik daal af om te bevrijden. Zo’n god is niet “in den hoge” maar bij de mensen.

Een tweede rode draad is dat het kleine meer is dan het grote. Dat mag een droom zijn, een visioen zoals in het Magnificat. Het is ook werkelijkheid in de geboorte van het kind. Zoals ouders het soms verwoorden: de geboorte van je kind is het grootste wat je kan overkomen - juist omdat het zo klein en weerloos is.

Met de geboorte van Jezus is de wereld niet radicaal veranderd. Nog steeds voelen mensen zich van God verlaten, nog steeds regeren de grote graaiers, nog steeds wordt onze aarde bedreigd. Kerstmis is uiteindelijk vooral droom, hoop en verwachting. Het oratorium begint met Simeon, die uitzag naar de dag van troost voor Israël, en het eindigt met diezelfde Simeon. Zijn verwachting wordt de onze. Wachten gaat nooit voorbij.

Rollen in het oratorium

 • Verteller
 • Simeon (bas)
 • Maria (sopraan)
 • Gabriël / engel (tenor)
 • Elizabeth (alt of sopraan)
 • Herders
 • Wijzen
 • Herodes (bas)
 • Geleerden
 • Koor
 • Gemeente

Liederen in het oratorium

De volgende liederen uit het oratorium zijn ook afzonderlijk bruikbaar in de liturgie.

Uitgever

Partituur, koorboek en CD zijn te bestellen bij Theologische Uitgeverij Narratio via deze link 'De verhalen' (ISBN 9789052636801).

Externe links