Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki verzorgt een wekelijkse podcast: Luistertroost! Onze alternatieve omgang met het kerklied, nu samen zingen in de kerk niet kan. Zo houden we de lofzang en de troost van liederen gaande.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Toen ik nog ziek was

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
 Zangen van Zoeken en Zien 483 
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Toen ik nog ziek was
Raak jij mij aan
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Tekst
Dichter Michaël Steehouder
Bijbelplaats Matteüs 9:20-21
Muziek
Melodie Slaet op den trommele
Gebruik
Thema Ziekte
Liedbundels
Zangen van Zoeken en Zien 483

Toen ik nog ziek was is een lied over ziekte en genezing met de titel Raak jij mij aan. De tekst is van Michaël Steehouder, het wordt gezongen op de traditionele melodie van Slaet op den trommele.


Opname beluisteren

  • De melodie wordt hier begeleid met de harmonisatie van Jan Böhmer uit Harmoniale IV


Tekst

Toen ik nog ziek was, leefde ten dode,
troostloos mijn dagen, zwaar de nacht,
heb jij mij toekomst, warmte geboden,
mij aangeraakt, mij opgewacht.

Toen ik verkild was en opgesloten,
niet ik niet meer, ver weg van jou,
raakte jij mij en ging ik weer open,
wist ik dat jij mij nog vasthoudt.

Raak jij mij aan dan kom ik tot leven,
raak ik jou aan, dan word ik licht,
word ik door jouw nabijheid genezen,
krijg ik van jou een nieuw gezicht.

Zoals een kind op handen gedragen,
veilig geborgen, open en vrij,
weet ik jou bij mij in al mijn dagen,
noem ik jouw naam: mijn God Nabij.


Inhoud

Aanraken is altijd wederkerig. Je kunt niet aanraken zonder zelf aangeraakt te worden door de ander. Anders dan bij zien of horen/spreken is de waarneming door aanraking bij mensen altijd ook communicatie! De aanraking van andere lichamen is de meest intense vorm van communicatie tussen mensen. Gevangenen en eenzame zielen verwoorden hun lijden soms door te zeggen: Niemand raakt mij ooit (teder) aan. Er kan ook een teveel aan aanraken zijn. Tederheid kan verworden tot seksuele intimidatie. Vriendschappelijke stoeien op de speelplaats kan omslaan in een vechtpartij met agressie en geweld. Als mensen ons te dicht benaderen, voelen we ons ongemakkelijk of geïrriteerd. Aanraken kan helend zijn. In de evangeliën geneest Jezus vaak door de mensen aan te raken of zijn handen te gebruiken. Daarmee maakte hij zich soms onrein in de religieuze en/of hygiënische zin. Genezen is niet alleen voor Jezus "handenarbeid", het is ook in de ogen van zijn tegenstanders "werk" dat dus niet op sabbat mag gebeuren

Muziek

  • De melodie is die van het strijdlied Slaet op den trommele uit het Geusen lieden boecxken van 1574. Gezien de inhoud werd dit waarschijnlijk op een krijgshaftige toon gezongen. Het leent zich echter ook voor een ingetogen wijze van zingen, die voor het lied Toen ik nog ziek was meer geëigend is.
  • De mogelijkheid van deze melodie voor de kerkzang is (her-)ontdekt door Bernard Huijbers en Huub Oosterhuis voor het lied Heer onze Heer, hoe zijt Gij aanwezig. Zie aldaar voor meer informatie over de melodie.

Literatuur

Jan Böhmer (1996). Harmoniale IV. Harmonisaties bij liturgische liederen en gezangen met intermezzi. Uitgave in eigen beheer.