Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Frits Mehrtens: verschil tussen versies

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Externe links)
 
(15 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Frits Mehrtens
+
{{Persoon
 +
|Navtabs=Nee
 +
|Sortering=Mehrtens, Frits
 +
|Volledige naam=Frederik August Mehrtens
 +
|Geboorteplaats=Hoorn
 +
|Geboortedatum=1922/05/11
 +
|Overlijdensplaats=Amsterdam
 +
|Overlijdensdatum=1975/08/29
 +
|Wikipedia=Frederik August Mehrtens
 +
|Wikipedia-taal=nl
 +
}}
 +
'''Frederik August (Frits) Mehrtens''' (Hoorn, 11 mei 1922 – Amsterdam, 29 augustus 1975) was een Nederlands musicus en componist van kerkmuziek. De oorspronkelijke familienaam luidde Merhtens en werd op 11 november 1948 gewijzigd in Mehrtens.
  
 
==Leven==
 
==Leven==
 +
Al tijdens zijn middelbareschooltijd had Frits Mehrtens aanstellingen als organist, eerst in de doopsgezinde kerk van Twisk en Abbekerk en vervolgens bij de Hervormde Gemeente te Enkhuizen. In 1940 begon hij een studie geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 1943 zat Mehrtens thuis in Hoorn ondergedoken om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen. In 1948 zakte hij op een onderdeel voor zijn doctoraal examen. Frits Mehrtens deed geen herexamen maar begon een muziekstudie met hoofdvak orgel aan het Amsterdams Conservatorium. Zijn belangrijkste leraren waren hier Jacob Bijster en Anthon van der Horst. In 1953 voltooide hij deze opleiding.
 +
Van 1953 tot aan zijn dood was Frits Mehrtens muziekleraar aan een middelbare school in Amsterdam en docent voor hymnologie en liturgiek aan het Conservatorium van de vereniging Muzieklyceum in Amsterdam. Daarnaast was hij al vanaf 1951 op freelancebasis werkzaam voor de NCRV. Hier was hij adjunct-hoofd van de afdeling muziek en hoofd van de onderafdeling religieuze muziek. Vanaf 1955 werkte hij als muzikaal adviseur en presentator voor de IKOR. Verder was hij van 1952 tot 1955 organist van de hervormde Maranatha Kerk in Hilversum en vanaf 1955 van de Maranatha Kerk in Amsterdam-Zuid.
 +
In 1975 overleed Frits Mehrtens aan de gevolgen van een auto-ongeluk en werd in zijn woonplaats Naarden begraven.
 +
 
==Werken==
 
==Werken==
 +
In een groot aantal radioprogramma's heeft Mehrtens zich ingezet voor een vernieuwing van de kerkmuziek in Nederland. Hij leidde talloze 'Zondagavondzang'-bijeenkomsten, waarmee de NCRV door het gehele land trok. Van 1957 tot 1961 organiseert hij samen met de theoloog-dichter [[Willem Barnard]] en de wijkpredikant W.G. Overbosch dinsdagavonddiensten, die een centrale rol speelden in de opbloei van het Nederlandse kerklied. Mehrtens werd hierbij onder andere geïnspireerd door de rijke Lutherse traditie en onderhield contacten met vooraanstaande Duitse (Lutherse) kerkmusici als Helmut Bornefeld en Siegfried Reda.
 +
 +
Mehrtens componeerde de melodieën bij een groot aantal liederen. Deze liederen zijn in verschillende bundels (o.a. [[Liedboek voor de Kerken]], [[Zingt Jubilate]], [[Gezangen voor Liturgie]] en het Duitse [[Evangelisches Gesangbuch]]) opgenomen en behoren tegenwoordig tot de populairste liederen in veel kerken.
 +
 +
(Bron: Wikipedia)
  
 
==Ordinarium==
 
==Ordinarium==
In het [[Dienstboek]] en in [[Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk]] is het ordinarium getoonzet door Mehrtens.
+
In het [[Dienstboek]] en in [[Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk]] staat een versie van het ordinarium (vaste liturgische gezangen) getoonzet door Mehrtens.
 
* [[Kyrie en Gloria (Mehrtens)|Kyrie en Gloria]] (299a)
 
* [[Kyrie en Gloria (Mehrtens)|Kyrie en Gloria]] (299a)
 
* [[U komt de lof toe (Mehrtens)|U komt de lof toe]] (339a)  
 
* [[U komt de lof toe (Mehrtens)|U komt de lof toe]] (339a)  
Regel 11: Regel 31:
 
* [[Lam Gods, dat de zonden der wereld wegdraagt (Mehrtens)]] (408a).
 
* [[Lam Gods, dat de zonden der wereld wegdraagt (Mehrtens)]] (408a).
  
==Liederen==
+
{{Lijst persoon}}
* (LB 154a)
+
----
* [[Licht, verlaat ons niet]] (LB 261)
 
 
* [[Wij kiezen voor de vrijheid]] (LB 311)
 
* [[Wij kiezen voor de vrijheid]] (LB 311)
* [[Het zal zijn in het laatste der tijden]] (LB 447)
 
* [[Het volk dat wandelt in het duister]] (LB 448)
 
* [[Verblijd u in de Heer te allen tijd]] (LB 450)
 
* [[Wachters van de tijd]] (LB 453)
 
 
* [[Jezus, die langs het water liep]] (LB 531)  
 
* [[Jezus, die langs het water liep]] (LB 531)  
* [[Alles wat over ons geschreven is]] (LB 536)
 
* [[Het waren tien geboden]] (LB 540)
 
* [[Alles wat over ons geschreven is]] (LB 556)
 
* [[O lichaam van het woord]] (LB 589)
 
* [[De aarde is vervuld]] (LB 650)
 
* [[Christus heeft voor ons geleden]] (LB 651)
 
* [[Zing jubilate voor de Heer]] (LB 652)
 
* [[Zing voor de Heer een nieuw gezang]] (LB 655)
 
 
* [[Zij zullen de wereld bewonen]] (LB 763)
 
* [[Zij zullen de wereld bewonen]] (LB 763)
* [[Een zaaier ging uit om te zaaien]] (LB 764)
 
 
* [[Gij hebt met uw brede gebaren]] (LB 765)  
 
* [[Gij hebt met uw brede gebaren]] (LB 765)  
 
* [[De laatsten worden de eersten]] (LB 990)
 
* [[De laatsten worden de eersten]] (LB 990)
Regel 36: Regel 42:
 
==Literatuur==
 
==Literatuur==
 
[http://hans-jansen.com/?page=artikel&id=52 Artikel van Hans Jansen] in Eredienstvaardig augustus 1995
 
[http://hans-jansen.com/?page=artikel&id=52 Artikel van Hans Jansen] in Eredienstvaardig augustus 1995
 +
 +
==Media==
 +
* Documentaire over het werk van Frits Mehrtens:
 +
: {{youtube|Z9jT936XIrI}}
  
 
==Externe links==
 
==Externe links==
* Over Frits Mehrtens op [http://nl.wikipedia.org/wiki/Frederik_August_Mehrtens Wikipedia]
+
* [http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1880-2000/lemmata/bwn6/merhtens W. Slagter, 'Merhtens, Frederik August (1922-1975)', in Biografisch Woordenboek van Nederland.] (12-11-2013)
[[wikipedia:Frederik_August_Mehrtens|Frits Mehrtens]] op Wikipedia.
 
[[Category:Componisten]]
 

Huidige versie van 21 apr 2021 om 19:16

Volledige naam Frederik August Mehrtens
Geboren Hoorn, 11 mei 1922
Overleden Amsterdam, 29 augustus 1975
Rechten Beschermd t/m 1 januari 2046
Wikipedia (nl)

Frederik August (Frits) Mehrtens (Hoorn, 11 mei 1922 – Amsterdam, 29 augustus 1975) was een Nederlands musicus en componist van kerkmuziek. De oorspronkelijke familienaam luidde Merhtens en werd op 11 november 1948 gewijzigd in Mehrtens.

Leven

Al tijdens zijn middelbareschooltijd had Frits Mehrtens aanstellingen als organist, eerst in de doopsgezinde kerk van Twisk en Abbekerk en vervolgens bij de Hervormde Gemeente te Enkhuizen. In 1940 begon hij een studie geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 1943 zat Mehrtens thuis in Hoorn ondergedoken om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen. In 1948 zakte hij op een onderdeel voor zijn doctoraal examen. Frits Mehrtens deed geen herexamen maar begon een muziekstudie met hoofdvak orgel aan het Amsterdams Conservatorium. Zijn belangrijkste leraren waren hier Jacob Bijster en Anthon van der Horst. In 1953 voltooide hij deze opleiding. Van 1953 tot aan zijn dood was Frits Mehrtens muziekleraar aan een middelbare school in Amsterdam en docent voor hymnologie en liturgiek aan het Conservatorium van de vereniging Muzieklyceum in Amsterdam. Daarnaast was hij al vanaf 1951 op freelancebasis werkzaam voor de NCRV. Hier was hij adjunct-hoofd van de afdeling muziek en hoofd van de onderafdeling religieuze muziek. Vanaf 1955 werkte hij als muzikaal adviseur en presentator voor de IKOR. Verder was hij van 1952 tot 1955 organist van de hervormde Maranatha Kerk in Hilversum en vanaf 1955 van de Maranatha Kerk in Amsterdam-Zuid. In 1975 overleed Frits Mehrtens aan de gevolgen van een auto-ongeluk en werd in zijn woonplaats Naarden begraven.

Werken

In een groot aantal radioprogramma's heeft Mehrtens zich ingezet voor een vernieuwing van de kerkmuziek in Nederland. Hij leidde talloze 'Zondagavondzang'-bijeenkomsten, waarmee de NCRV door het gehele land trok. Van 1957 tot 1961 organiseert hij samen met de theoloog-dichter Willem Barnard en de wijkpredikant W.G. Overbosch dinsdagavonddiensten, die een centrale rol speelden in de opbloei van het Nederlandse kerklied. Mehrtens werd hierbij onder andere geïnspireerd door de rijke Lutherse traditie en onderhield contacten met vooraanstaande Duitse (Lutherse) kerkmusici als Helmut Bornefeld en Siegfried Reda.

Mehrtens componeerde de melodieën bij een groot aantal liederen. Deze liederen zijn in verschillende bundels (o.a. Liedboek voor de Kerken, Zingt Jubilate, Gezangen voor Liturgie en het Duitse Evangelisches Gesangbuch) opgenomen en behoren tegenwoordig tot de populairste liederen in veel kerken.

(Bron: Wikipedia)

Ordinarium

In het Dienstboek en in Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk staat een versie van het ordinarium (vaste liturgische gezangen) getoonzet door Mehrtens.

Liederen


Literatuur

Artikel van Hans Jansen in Eredienstvaardig augustus 1995

Media

  • Documentaire over het werk van Frits Mehrtens:

Externe links